top of page

Textilgraffiti
festivalen

Under 1-4 september bjuder vi människor och föreningar runt om i Göteborg till Textilgraffiti-festivalen i Bergsjön!

Festivalen har fokus på textil och på plats kommer det finnas massor med olika workshops och utställningar.

Under festivalen visas alla de konstverk som skapats under vår och sommar i en stor utomhusutställning som kommer visa vägen  från spårvagnshållplatsen Rymdtorget och fram till det nya kulturhuset. 

Vi hoppas att du oavsett ålder och förkunskaper vill vara en del av festivalen. 

TEXTILGRAFFITI NY.jpg

Textila utställningar under festivalen

Kabet och Raar

Jubba familjeförening har under våren jobbat med ett projekt kopplat till festivalen där äldre kvinnor har lärt andra kvinnor och barn traditionella somaliska hantverkstekniker. Det är ett projekt kring överförande av kunskap och ursprung.

Under Textilgraffitifestivalen visas Kabet, som är en form av matta som läggs på kamelens rygg som ett skydd när den bär saker när en familj flyttar från en platts till en annan. Samt Raar som är de väggar som nomader bygger sina hyddor av. Raar kan också användas för att sova på.


 

Växtfärgade tyger

Verket har skapats under ett samarbetet mellan textilkonstnären Ben-Hui Grâce Wu och föreningen Panta Planta Tree International. Tillsammans har de under sommaren hållit workshops i växtfärgning där de tillsammans med barn från Bergsjön skapa vackra mönster på tyg med hjälp av det vi annars slänger i komposten.

Kärlek och kulturhus

Visas i kulturhuset utanför Stora Salen

Under sommaren har barn och vuxna tillsammans med Kurdiska kvinnoföreningen i Västra Götaland tillverkat en modell av det gamla kulturhuset i textil. Kärleken som kan ses i denna modell är den stora kärleken till en gemensam mötesplats som burit kampen och resan framåt genom flera år och nu får ett hem i Bergsjöns nya kulturhus. Nu har vi kommit fram.

Textila collage av Högsbogårdsskolan

Hänger på barnavdelningen i biblioteket i kulturhuset

 

Konstverken är skapade av elever åk. 1-9 samt personal på Högsbogårdsskolan inom ramen för ett Skapande-skola projekt vårterminen 2022. Projektet har haft fokus på att erfara konstens tillblivelse. Hur det känns mot huden att skapa konst och hur konsten kan lukta och smaka.

 

Högsbogårdsskolan är en grundsärskola för elever på tidig utvecklingsnivå med rörelsehinder.

Projektet är en del av textilgraffitifestivalen som arrangeras av Navet i Bergsjön 

Objekt av elever på Önneredsskolan

Visas i glasfönstren vid entrén till Kullturhuset Bergsjön

 

Konstverken är skapade av elever i åk. F-1 på Önneredsskolan inom ramen för ett Skapande-skola projekt vårterminen 2022. Projektet har haft fokus på textil i det offentliga rummet. 

Objekten är gjorda av återvunnet material.

 

För att komma till Önnered tar du 7ans spårvagn tvärs över staden.

Projektet är en del av textilgraffitifestivalen som arrangeras av Navet i Bergsjön

Väv i det offentliga rummet

Staketet vid basketplanen vid Rymdtorget

 

Barn i Bergsjön har uttryckt en längtan efter mer färg i sin stadsdel. Med detta som utgångspunkt har Navet under sommaren arrangerat workshops där människor har samlats runt basketplanen och tillsammans vävt in blommor, fjärilar och mönster med textil i stängslet runt planen vid Rymdtorget.


 

Stora runda konstverk

Visas på väggen längs med Kulturståket

 

Verken har skapats av ett stort antal människor som vävt tillsammans och genom kollektiva processer skapat gemensamma konstverk. Platser vi arbetat på är Allas ateljé i Bergsjön, Kulturhuset Blå stället och Frölunda Kulturhus.

 

Konstverken är också skapade av elever åk.3-6 på Bergsjöskolan, Bergsgårdsskolan och Önneredsskolan inom ramen för ett Skapande-skola projekt som ägt rum under vårterminen 2022. Projektet har haft fokus på textil i det offentliga rummet.

 

Projektet är en del av Textilgraffitifestivalen som arrangeras av Navet i Bergsjön 

Objekt av elever på Önneredsskolan

Visas i glasfönstren vid entrén till Kulturhuset

 

Konstverken är skapade av elever i åk. F-1 på Önneredsskolan inom ramen för ett Skapande-skola projekt som ägt rum under vårterminen 2022. Projektet har haft fokus på textil i det offentliga rummet. Objekten är gjorda av återvunnet material.

 

För att komma till Önnered tar du 7ans spårvagn tvärs över staden.

Projektet är en del av Textilgraffitifestivalen som arrangeras av Navet i Bergsjön 

Lampskärmar

Visas inne i köpcentret hängandes från taket

 

Konstverk skapade av barn och vuxna i Bergsjön sommaren 2022.Vi har klätt av gamla lampskärmar och tillsammans gett dem nya färger och strukturer. En del objekt är gjorda av enskilda personer och andra har skapats gemensamt, där en hand lämnat har en annan tagit vid.

Konstverken är skapade av återvunnet material.


 

Små runda konstverk 

Visas under taket vid Rymdtorgets språvagnshållplats

 

Vävarna är skapade av elever åk.2-6 på Bergsjöskolan, Bergsgårdsskolan och Önneredsskolan inom ramen för ett Skapande-skola projekt som ägt rum under vårterminen 2022. Projektet har haft fokus på textil i det offentliga rummet.

 

Projektet är en del av Textilgraffitifestivalen som arrangeras av Navet i Bergsjön


 

Namnlistor

Hänger inne på kulturhuset

 

Under våren och sommaren har vi samarbetat med ett stort antal människor och föreningar, främst från Bergsjön men även på andra platser runt om i Göteborg. Vi har mött dem genom planerade såväl som spontana drop-in workshops. Vi har försökt samla in så många namn som möjligt på alla de fantastiska människor som varit med och bidragit till festivalen. Tyvärr har vi inte lyckats samla alla namn men hänt är några av dem. 

Stort tack till alla er som deltagit, ni är fantastiska!


 

En Girlang för Kulturhuset i Bergsjön

En Girlang för Kulturhuset i Bergsjön är en del av Textilfestivalen men girlangen invigdes redan den 17:e augusti i samband med invigningen av Bergsjöns kulturhus.

 

Syftet med girlangen är för att vi tycker den symboliserar det kollektiva samarbetet men samtidigt lyfter individen då allas garnbollar ser olika ut.

 

I det stora hela kanske en liten garnboll inte ser mycket ut för världen. Men när vi knyter dem samman med varandra är det som att vi alla fattar händer för att tillsammans fira välkomnandet av ett nytt kulturhus.


Må girlangen bli lika mäktig som Bergsjön!

Garnbollar.png

Designa din egen T-shirt

Hur kan en T-shirt representera mänskliga rättigheter, ditt fotbollslag, drömmar om fred, miljökampen eller dig själv?

 

Vi har sprayfärg, textilpennor och konstpedagoger som stöttar dina tankar och ger tips om tekniker.

 

Ta med en egen t-shirt eller få en på plats, tillsammans med en ledare får du prova att göra din egen design och skapa. 

12.jpeg

Drömmarnas träd

Vi låter drömmarna fara genom oss som moln på himlen, utan att jaga dem eller försöka hålla fast dem. Vi låter drömmarnas språk drömma fram oss och dessa ord eller tecken får vaggas av vinden, där de hänger i träden, nedtecknade på sidenremsor.

 

Välkommen att skriva dina drömmars ord, meningar eller tecken.

Vid drömmarnas träd kan du få en dikt skriven till dig eller tillsammans med dig av poeten Kasia X. Michnik.

Image by Johann Siemens

Graffiti med garn och häftpistol

Under sommaren har konstnären Matilda Lindblom byggt en träskulptur med inspiration av det gamla kulturhusets arkitektur.

 

Med skulpturen som utgångspunkt har vi med tjockt garn och häftpistol byggt träskulpturen.

 

Det gemensamma konstverket växer fram under hela festivalen, kom och experimentera, uttryck dig, tillför, eller reagera på vad andra gjort.

 

Kom igen, nu kör vi!

IMG_6155.jpeg

Jubbas familjeförening håller workshop

Jubba familjeförening har under våren jobbat med ett projekt kopplat till festivalen.

Verken de skapat under projektet ingår i utställningen under textilfestivalen.

 

Nu har du möjlighet att både se deras konstverk och prova på den klassiska somaliska tekniken de använt sig av.

6.jpeg

Workshop i växtfärgning med textilkonstnären Ben-Hui Grâce Wu

Under sommaren har textilkonstnären Ben-Hui Grâce Wu i samarbetat med föreningen Panta Planta haft workshops i växtfärgning. Verken de skapat under projektet kommer att ingå i utställningen under textilfestivalen.

 

Nu har du möjlighet att själv prova på växtfärgning! Vi skapar vackra mönster med tyg som vi annars slänger i komposten.

 

Ta med en egen tygbit eller testa tygen som finns på plats.

Mitt projekt-1 (1).jpg

Lin-workshop med Linmuséet i Kville

tors, fre 13.00-15.00, 16.00-18.00
lör, sön 12.00-14.00, 15.00-18.00

 

Hur gör man tyg av en blomma? Kom och lär dig skäkta, bråka och häckla lin på textil-graffitifestivalen!

Lin och ull är de två traditionella materialen som vi i norden kunnat göra tyg av. De enda två materialen som vi alltså kan producera från början till slut i Bergsjön. Därför har vi i år provat att plantera linfrö tillsammans med Skolan mitt i byn på Bergsjöskolan. Vårt eget lin är inte skördat än, men under 4 dagar får du prova att steg för steg att bereda linväxten till att kunna användas som tråd och senare i processen vävas till linnetyg.

bottom of page